beerstore.rs

Blog

By in Blog 0

Vodič kroz stilove belgijskog piva 1. deo

Manastirsko ejl pivo (Abbey Ale)

Prva slika koja mi se ukazuje jeste stari manastir daleko u zabečen na brdu okružen zelenilom, gde monasi u njihovim karakterističnim odorama kuvaju pivo u malom samostanu, usput ispijajući po koje. Iako logo St.Bernardus piva možda i ukazuje na to, stvari su malo drugačije. Monasi su visoko školovani stručnjaci za pivo, a tehnologija pravljenja je savremena, iako se drže tradicionalne etike. Manastirska ejl piva su dobar početak za istraživanje belgijskih piva. Pričam vam o čuvenim dubel (Dubbel), tripel (Tripel) i kvadrupel (Quadrupel) pivima, koja su svoju čuvenu reputaciju stekla od strane svojih monaških pivara i njihovih svetovnih imitatora.

Ono što definitivno ne smete da propustite kada je u pitanju belgijski svetli ejl jeste Orval, jedno od najboljih klasika belgijskih piva.

Dubel i Kvadrupel (Belgijsko jako, tamno ejl pivo)

           Hm… Dubel znači. Šta to uopšte predstavlja? Na holandskom zapravo znači „dvostruko“. Ali dvostruko šta, dvosturko su puta odigrali kolo dok se pivo skuvalo? Nisam siguran. Ali činjenica je da ni istoričari ne mogu da se slože o poreklu imena dubel/tripel/kvadrupel. Ne postoji neka matematička veza među ovim stilovima, kao što ime nalaže, a „jednostavan“ iliti „enkel/singel“ ostaje samo blaga senka koja retko napušta zidove manastira. Ono što je jasno jeste da postoji relacija kada je u pitanju jačina piva, tako je dubel jači od singela, dok je tripel slabiji od kvadrupela.

Sada da se vratimo na singel ili enkel pivo. Prilično ga je teško naći ukoliko se ne motate okolo nekog od manastira. Takođe, ovo pivo je dosta slabije definisano nego njegova velika braća. Enkel je svetli ejl, niskog sadržaja alkohola, koji obično monasi prave za sebe, kako bi bili dostojni i pristojni u obavljanju njihovih svetih dužnosti. Trebao bih spomenuti da nekoliko sekularnih pivara prave ovaj tip piva, ali da nije česta pojava.

         Dubel je bolje definisan. To je tamni ejl, različitih ukusa i metode proizvodnje, koji se pravi u manastirima od davnina, ali po prvi put stil dobija modernu formu kada pivara „Westmalle“ manastira objavljuje pivo pod nazivom „Dubbel Bruin“. Pivo je doživelo veliki uspeh i čitav talas imitatora je učvrstio Dubel kao prepoznatljiv pivski stil.
         Dubel piva su crveno-braon boje, piva tipa gornjeg vrenja (ejl) i umerene jačine, od  6 do 8% alkohola, koja se ne proizvode samo u manastirima već i u redovnim pivarama. Karakteristično za pivo, prave se sa sastojkom za koji možda i niste očekivali: jako karamelizovani šećer koji vodi poreklo od šećerne repe. Pivski šećer ima izrazit uticaj na tamnu boju koje pivo ima, a u isto vreme ga isušuje i čini pivo pitkijim. Šećer učestvuje u fermentaciji gde se gde se pretvara u alkohol. Za sobom ostavlja prijatnu aromu koja podseća na suvo grožđe. Tip kvasca koji se koristi u fermentaciji ovih piva je vrlo važan, i daje veliki opseg voćnih, začinskih i bibernih aroma koja stilu daju duboku kompleksnu crtu i nizak nivo rezidualnih šećera. Preporučujem Vam da probate Westmalle Dubbel i Chimay Red kao odlične predstavnike ovog stila.

 

Kvadrupel piva su u suštini jača verzija dubela, jača u svim segmentima sa istim sastojcima što za rezultat ima proizvod sa većom količinom istih aroma. Ovde pričamo o ukusima na šljivu, grožđe, karamelu i biber, rame uz rame sa jakom alkoholnom notom (do 12%). Kvadrupel naziv nije prihvaćen od strane svih, i često se može u zamenu čuti manje specifičan naziv, belgijsko jako, tamno ejl pivo. Dobri primerci ovog stila su: Rochefort 10; Rochefort 8; Gauloise Brune; Mc Chouffe, Chimay Grande Réserve (Blue) …

 

Tripel

Poreklo tripel piva je takođe predmet diskusije. Jedna stvar je sigurna, kao i kod dubela, moderni tripel je popularizovan od strane „Westmalle“ manastira. Takođe, i kod ovih piva je praksa da se koristi šećer koji vodi poreklo od šećerne repe, ali za razliku od dubela, ovde šećer nije karamelizovan. Šećer podiže nivo alkohola, i čini telo suvim, ali ne utiče bitno na samu boju piva, koja je uobičajeno prelepo zlatne nijanse i vodi poreklo od slada. Ono što se očekuje kada su arome u pitanju jesu voćne note jabuke, kruške, citrusa, banane, arome nalik na karanfilić i biljne začine. Završnica je blago gorka i suva, uz suptilni dodir alkohola. Malo jači od dubela, tripel piva sadrže alkohol u rangu od 7 do 10%, ali bez obzira na jačinu, ostaju izrazito pitka. Ukoliko se odlučite da probate neki tripel, ono što može da se nađe kod nas je: Westmalle Trippel; Tripel Karmeliet; Chimay Triple; La Gauloise 10

Post navigation

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *