beerstore.rs

Blog

By in Blog 0

Šta znamo o džinu?

Šta znamo o poreklu džina?

gin

Budući da je džin jedno od najpopularnijih pića današnjice , naša radoznalost vodi nas duboko u istoriju kako bi shvatili i razumeli strast i ljubav prema ovom alkoholnom napitku.

Naime, poreklo džina vezuje se za Holandiju u  13. veku.  Poznato pod imenom “Genever” , piće je pravljeno destilacijom slada od vina do oko 50% ABV.

Naravno, piće nije bilo naročito pitko i lepo, te su se u te svrhe dodavale različite biljke i začini. Tako dolazimo do bobica kleke, koje danas čine sastavni deo džina i po kojima je i sam džin dobio svoj naziv ( Juniper  berries na engleskom, Genever na holandskom jeziku te skraćeno od toga dobijamo ime za naše piće- džin).

Prvobitno, ova pića koristila su se u medicinske svrhe. Verovalo se da pomažu u lečenju  bubrežnih oboljenja, gihta ili žučnih kamenaca.

Džin su otkrili Englezi krajem 16. veka i početkom 17. boreći se sa holandskim vojnicima u Antverpenu protiv Španije. Zanimljiva činjenica je da upravo odavde potiče poznata fraza “ Holandska hrabrost ” (Dutch courage) budući da su vojnici uoči rata pili džin, jer kako se verovalo, džin je posedovao umirujuća svojstva.

Sa ovim novim otkrićem, Englezi su se i sami osvrnuli ka pravljenju sopstvene verzije džina. Popularnost  među narodom je polako ali sigurno rasla te nas istorija vodi u takozvanu džin groznicu.

Opšta pomama za džinom u Engleskoj nastaje iz dva ključna razloga.

Prvo,  početkom 18. veka izbor između vode i alkohola praktično se nije ni dovodio u pitanje. Voda za piće je u velikoj meri bila zagađena, posebno u gradovima, dok su alkoholna pića mnogo bolje bila filtrirana. Dakle, ishod je jasan: alkoholna pića su velikim delom zamenjivala unos vode koji je organizmu potreban.

Drugo,  sukob između Engleske i Francuske doveo je do toga da francuski brendi postaje znatno skuplji za stanovnike Engleske, te su oni morali pronaći jeftiniju alternativu. Tu dolazimo do našeg džina,  koji se mogao praviti vrlo jeftino od domaćih britanskih proizvoda. Ječam lošeg kvaliteta, koji se ne bi koristio u proizvodnji piva nalazio je svoju primenu u proizvodnji džina.

Ovo piće dostupno svima dobija veliku popularnost među siromašnima.  Autor, Danijel Defo, izjavio da je 1727. godine  od 15 000 londonskih kafana, čak pola usluživalo džin kao piće.

Vlada Engleske, dodatno je olakšala proizvodnju i upotrebu džina, ukidajući poreze na destilaciju pića ne shvatajući kakve posledice će prouzrokovati. Masovna konzumacija džina, dovela je doš širenja epidemije alkoholizma, pogotovo u Londonu. Vlada je pokušala da zaustavi ovo snažnim restrikcijama u vidu visokog poreza na alkoholna pića i rasta cena licenci za prodaju džina. Nažalost, ova metoda se ispostavila kao neučinkovita jer je džin postao popularniji nego ikad.

S vremenom džin groznica je počela da nestaje. Cena žitarica se znatno uvećavala, dok su najamnine stagnirale te ovo piće nisu mogle vise da priušte široke narodne mase. Krajem 19. veka opsesija džinom praktično je uvenula. Ostao je samo jedan veliki proizvođač džina Aleksandar Gordon, čiji brend je i danas zastupljen na tržištu i kontroliše skoro 50% tržišta džina.  

Ipak, 19. vek doveo je do stila džina pod imenom “Stari Tom džin” ( Old Tom Gin), koji je predstavljao slađi stil, sadržeći šećer u sebi. Do početka 20. veka, i ova vrsta džina je izbledela.

Destilacija neutralnih špiritusa postala je praktična i omogućila stvaranje londonskog suvog ( London dry) stila. “London dry” džin obično se destiliše u prisustvu elemenata citrusa, kao što su limun i gorka pomorandžina kora, takođe kao kombinacija drugih začina uključujući anis, koren i seme anđelike, cimet, badem, kora od grejpa, tamjana, korijandera i drugo.

Džin je svoj trijumf doživeo početkom 1920te godine kada nastupa “prva koktelska era”. Naime, ovo osvežavajuće piće postalo je miljenik čuvenih krstarenja. Nova popularna ideja o koktelskoj zabavi, prešla je Atlantik od Amerike pa do Velike Britanije. Londonski suvi džin, sa svojim suptilnim ukusom postao je redovan sastojak u nizu modernih pića uključujući i svetski poznati martini.

Do 1951. godine, registrovano je preko 7000 koktela a džin je činio jedan od tri esencijalna pića za kućnu zabavu. Pojava miksologa kao zanimanja, uslovila je još masovniju upotrebu ovu napitka u različitim prilikama.

Post navigation

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *