beerstore.rs

Blog

By in Blog 0

NEIPA

IPA je neprevaziđeni kralj među craft pivima. Intenzivno, aromatično i primetno gorko pivo definisalo je craft pivsku scenu. Trend kontinuiranog porasta potražnje za ovim stilom ima za rezultat širenje pivske revolucije i otvaranje novih zanatskih pivara širom sveta. IPA je stil koji je evoluirao zajedno sa percepcijom ukusa kod ljubitelja piva, a najnoviji stadijum tog procesa jeste nežna, mutna, aromatična i blaže gorka verzija istog.

Novi stil IPA piva New England IPA (skraćeno NEIPA) pojavio se na svetskoj sceni oko 2011. godine kada je pivara The Alchemist počela konzerviranje Headi Topper-a, ali ovaj pivski stil doživljava renesansu tek nakon što ga je 2015. godine BJCP (Beer Judge Certification Program) zvanično uveo u svoje redove.

neipa

Iako se stil dalje razvija, dovoljno je popularan i postoji potreba za referencom o konkurentnosti kako bi uspešno bio prezentovan na takmičenjima. Za one koji nisu probali jedno od ovih, NEIPA je u osnovi američka IPA koja sadrži intenzivne arome hmelja, uglavnom one koje podsećaju na tropsko voće, teško zahmeljena do tačke mutnoće, ima puno, svilenkasto telo i uglađen ukus,  i manje osetljivu gorčinu od drugih popularnih IPA primera.

Sama struktura piva podložna je oksidaciji, taloženju i promeni senzornih karakteristika, pa se ova piva piju sveža i nisu zahvalna za zahtevnije transporte. Zato je teško naći najbolje primere ovog stila van područja proizvodnje.

Od oka ka srcu

Najčešća reč koja se koristi u opisu ovog stila jeste „juicy“ iliti „sočna“ po naški. Prva stvar koju ćete primetiti ako pogledate primer ovog stila je da je pivo prilično mutno.  Nije to teška, mrka ili mlečna mutnoća, već neka fina, neprozirna i blistava zamagljenost. Pivo ne bi trebalo da izgleda kao starter kvasca ili proteinski šejk. Boja je prilično svetla (od slame do zlatne), ali neki primeri mogu imati narandžastu nijansu. Neprozirnost može učiniti da boja izgleda tamnije nego što jeste. Što se same pene tiče, ona je gusta, postojana i kremasta.

U aromi i ukusu dominira hmelj, koji bi trebao da ostavi intenzivan i svež osećaj. Korišćene sorte hmelja najčešće daju karakter zrelog ili prezrelog tropskog voća (mango, marakuja, guava, ananas, papaja, itd.), ali takođe mogu imati i koštuničavog voća (kajsija, breskva) ili citrusa (narandža, mandarina, limeta). U određenim slojevima aroma mogu se naći i  bobičasto voće, smole, travnate note koje ne bi smele da budu prekomerno naglašene, već pristune više kao element koji će zaokružiti celokupni profil piva.

neipa

Profil slada je relativno neutralan, sa zrnastim ili hlebnim notama. Karamela se obično ne nalazi, naročito ne tamnije i teže karamele. Ponekad se može naći lagani tost, kora hleba, biskvit ili slatki miris poput meda, ali slad ne sme da ometa percepciju hmelja u pivu.

Stepen gorčine za ovaj stil je uglavnom je manji od tradicionalnih IPA, na nekom umerenom nivou. Gorčina je uglavnom glatka i čista po karakteru sa mekom završnicom. Punije telo potpomaže prikrivanju gorčine u nekim segmentima i neguje kasni hmeljni karakter.  Neke od jačih verzija mogu imati blagu alkoholnu senzaciju, ali kao i kod drugih IPA piva, ovo ne bi trebalo da se oseti kao toplina ili oštrina u ukusu.

Iako je pivo vrlo voćno, ne bi trebalo da bude izrazito slatko i teško od nefermentabilnih šećera. Visok nivo estera može povećati percepciju slatkoće, kao i glatko telo, meka završnica i nedostatak krutosti koju klasična IPA ima. Visoka konačna spec. težina (FG) nije prikladna za stil jer bi to negativno uticalo na pitkost piva.

Domaća NEIPA

Što se tiče našeg tržišta, male zanatske pivare još uvek razvijaju svoja klasična IPA piva. Postoje tendencije ka NEIPA stilu, i siguran sam da ćemo u vrlo skorijoj budućnosti videti bar 5 pivara sa svojim reprezentima. Za sada, Kabinet je jedina pivara koja ozbiljno radi na ovom stilu. Prva NEIPA koja je rađena jeste Nova Engleska IPA u saradnji Kabinet pivare i čuvene italijanske Canediguerra pivare. Zatim su tu Disko NEIPA, kao i najnovija Harakoa NEIPA. Takođe, definitivno zaslužuje da bude pomenuta i Lollihop NEIPA od Zebrew pivare!

* 29.04.2018.

Autor: Aleksandar Biševac

Post navigation

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *