beerstore.rs

News

By in Blog 1

Kako spojiti kraft i domaću kuhinju

Kraftić i ražnjić u akciji: pročitajte kako smo uspeli da spojimo „nemoguće“, a onaj kome ne stvorimo zazubice, nek baci sugestiju ispod teksta, dozvoljavamo i odobravamo.

Iako se na slavskim trpezama večito bore „rogonja“ i „kralj džungle“, teško je ne primetiti sledeću činjenicu: pivo ide uz svako moguće jelo. Ako ste dovoljno hrabri može i uz čorbu. Ili u čorbu.

Elem, ukoliko ste redovni konzument pivskog napitka, sigurno vam je poznat onaj osećaj kada „dobra piva legne uz masno pečenje“. Međutim, legenda kaže da pivo, poput vina, ima svoju raspodelu slaganja „ića“ i „pića“. Tako, na primer, lager pivo možda ide uz pečenje, ali smo sasvim sigurni da uz roštilj bolje ide neki stout.

U nastavku vam predsavljamo tradicionalni srpski meni u kombinaciji sa ne toliko tradicionalnim pivskim izborom. Vi koji još uvek niste krenuli putevima krafta, nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta da se i usudite.

Pa da počnemo…

Danas na astalu:

  1. Meze

Prvo zagrevanje. Na ovalčiću pršut, slaninica, kulen, čajna kobasica, dimljeni vrat, pečenica, mladi kravlji sir, obavezno kajmak i ljuti ajvar. Nešto što bi se obavezno, na našem kraft slavlju, služilo uz ovako bogato opremljene ovale, jeste kvalitetan WITBIER ili WEISSE, poput piva iz Schneider-ove palete, TAP1 ili TAP7, domaći Sunshine od Crow pivare ili belgijska poslastica Blanche de Namur. Zašto? Pitate zašto? Zato jer se spremate da mezite slane suhomesnate delicije, koje uz blage citrusne i začinske arome ovog stila piva idu kao da su jedno za drugo pravljeni. Pazite, može i Pilsner, tipa češke Malastrane, ako nećete ove citruse, već bi da malo zagorčate predjelo. Nemojte više ništa da pitate već probajte.

 

  1. Čorba – Pivo uz čorbu? Zvuči nemoguće? Pročitajte kako to rade pravi pivoljupci!

Malo da zagolicamo maštu, nije na odmet. Ali evo, bez šale, vrhunski krafteri umeju da ukombinuju pivo i čorbice. Tako na primer, uz jednostavnu, nedeljnu, supu od domaće koke, možete popiti neki CREAM ALE, npr. Dezerter iz domaće 3bir pivare, jer taman će uz njega sve da bude još malo slađe. Ne može gorko u supu, ne ide. Al’ šta ako je na stolu paradajz čorba? Pa imamo rešenje i za taj problem. Definitivno nek’ domaćin izvadi iz frižidera crni lager. Kiseli paradajz i pržene arome crnog lagera komplemetiraju se međusobno, a i lager je blage strukture i pitkog tela tako da neće da preovlada nad čorbicom. Prava stvar uz ovo jeste Köstritzer Schwarzbier ili Malastran Dark!

*Topla preporuka: sačekajte da se ova jela malo ohlade, nemojte da jezik otpada, a zubi trnu, onda nit’ je dobra čorba, a bome ni pivo.

 

  1. Sarma i/ili punjene paprike

E, ako ste mislili sad da se najedete, stanite malo, ovom meniju nema kraja, a sa pivom smo tek počeli. Lagano samo, jedna sarmica ili jedna paprikica, pa ćemo posle pošteno da ručamo. Pazite sad: VIENNA LAGER (Birrra Anoniana je vrh priča) i bavarski ili austrijski MARZEN. Uz sočne punjene poslastice savršeno se kombinuju blaga aroma karamele i pitkost ovih piva. Bez preterano mnogo aroma da vam upropasti slasni užitak, a opet, sasvim dovoljno da ga poboljša. E moji bečki lageri… i to ćemo pored bečke šnicle da prisvojimo.

 

  1. Pečenje

Znam da ste ovo čekali. Sa isto onoliko nervoze kao kad sedite na svojoj pažljivo odabranoj stolici i mestu za stolom i nadate se: „Pa majku mu, valjda će oval ispred mene da stavi.“. Potom suptilno, zapričavajući prisutne, bacajući razne fore, pravite mesta ispred sebe. Kad ono, cvrc Milojko, snajka pomeri salatu ispred vas, a pečenje doturi komšiji. E sad je vreme – jedno lagano pivce za živce. Samo, dok istežete tu ruku da dohvatite prvo parče na vrhu, pazite da ne prospete recimo, zavodljivi Šlager ili poznati Augustiner. Lageri su super super super priča za ovakvu vrstu obroka. Pogotovo jer pečenje traži više od jedne čaše, te vam neće biti, kako neuki krafteri umeju reći, „teško“ da potegnete još koji lager. Samo lagano i uživajte dok odvajate koskice za malog džukca kod kuće. Posle pečenja su svi srećni, to da znate. Da ’l je pečenjeeee il’ je pivooo, da l’ je pečenjee il’ sam se napioo?

 

  1. Roštilj

E sad će nam neki reći da preterujemo, ali ovo posvećujemo pravim gurmanima. Da nas ne kritikujete, roštilj stavljamo kao zamenu, ako se nađe na astalu umesto pečenja. Mislim, svaka čast domaćinima, ako svojim gostima, posle onakvog pečenja, spreme i roštilj, skidamo kapu. E, a uz roštilj će da legne dobar stout. Nešto tipa kraljevskog KBS-a, ili „Carevog“ Suicide Stout-a. „Daj kume jedno ’ladno!“ I da vas naučimo nešto, roštilj se jede polaaako. Tako da imate sasvim dovoljno vremena da izdegustirate pivo slatke, karamelne arome, uz dimljene roštiljske zalogaje. Nikad niste jeli ovako dobar roštilj, obavezno pohvale bruveru i roštilj majstoru, aplauz, obojica su zasluženi za celokupni užitak.

Al’ pre nego što pređete na sledeći pasus, da vam kažemo još nešto. Bez Belgijanca ni na kokice ne smete da idete. Em što su majstori svog zanata, em što će vas raspametiti njihovo pivo. Slobodno, ne bojte se, može uz ćevapčiće i pljeskavice. Isto kao i naš meni, belgijske ejlove (Dubbel, Trippel, Quad) zovemo bogatim, debelim, začinjenim pivima, različitih nivoa gorčine i na kraju skrivene voćkaste arome. Topla preporuka su: Orval, Chimay Triple, La Gauloise Blonde i Tripel Karmeliet.

 

  1. Riba – ako se baš mora

Pa ne može samo da se krka. Malo omega 3, zdrav život, sveže iz lepog plavog Dunava, ili Tihog okeana. Mada, kakve ste sreće, biće ovo prvo. Kakve sve prednosti ima pivo uz ovo jelo? Ukoliko vam se zaglavi koskica, vops će da spere. Ukoliko vam se riba ne sviđa, vops će da spere. Ali, ukoliko je sve super i uživate dok ručkate ribicu, onda da se sipa RED ALE. Sad ćemo da objasnimo. Riba naših krajeva je fino začinjena, lagana, ponekad pohovana (nadamo se ne ovog puta), dok u pivu tražimo tanko telo, karamelu i umerenu gorčinu. Eto još jednog razloga da i ovde popijete pivo, kao što su O’Hara’s Irish Red, Amber ili Car. Postoji još jedna mogućnost. Da vas uhvati post i da vam posluže riblju čorbu ili laganu salatu sa ribom ili morskim plodovima. Ali ne brigajte, dragi ljudi, tu pomaže samo IPA IPA IPA. Uz čorbe preporučujemo nešto blaže varijante ovog stila, SESSION IPA, da taman svojom gorčinom i aromatičnošću dopune ljutinu i slast riblje čorbe. All Day Ipa ili Jam Session IPA, pa birajte. Za salatu ipak ide full alkohol, pa će standardna IPA ili dupla da odradi posao, taman da zaboravite šta ste upravo pojeli. Udarite sebe u dušu i glavu sa Matador-om, Stalker-om ili možda Kaskader-om.

  1. Kobasice

Okej, preterali smo. Ali ne možemo da pričamo o pivu i hrani, a da ne ostavimo prostor za kobaje. Zamislićemo da su neke ljute u pitanju. Tražite čašu portera od Founder’s ili Knez-a. Zvuči ludo, a? Aman još su kinezi davno skontali da ljuto i slatko tako dobro ide jedno uz drugo. A pošto je ovo srpska kuhinja, pa nismo nešto poznati po pečenim kobasicama, najbolje je poslušati nas i odabrati porter i ne razočarati se ni kobasicom, a ni pivom.

 

  1. BAKLAVA, GOMBOCE, KREMPITA, PALAČINKE

Svesni smo da, ako krenemo posebno da objašnjavamo za svaki od ovih slatkiša, ćete prestati da čitate. Pa ajmo brzinski. Lepa, slasna, sočna baklava: Porter ili Belgijski tamni jaki ejl (čuveni Rochefort 8 ili 10). Kremaste, krompiraste, pohovane knedle sa šljivama: Pale Ale, voćkast, slasan i umeren – Brrkaa, Sofa King ili Salto.  Jao, jedno od omiljenih: krempita! Malo hrskave kore, a ostalo sve krem, još ako ste naišli na dobre domaćine i domaćice, biće negde između i kiselog voća. U tom slučaju samo: Stout. I za kraj, možda ne toliko tipično, ali vrlo često, pravimo prostor i za palačinke. One vole kad uz njih pijuckate dobar i suv Trappist, možda Westmalle Tripel ili Rochefort 6.

Suma sumarum, ovo je neki naš uži izbor stilova kraft piva kojima možete da se poslužite uz pravi srpski domaćinski ručak. Ili više njih. Svakako da možete da se igrate sa stilovima i probate nešto drugo da spojite, i sigurni smo da nećete pogrešiti. Jer, greške nema. Dobro pivo, je uvek dobro pivo, a kome će na kraju biti dobro, ako ste pročitali ceo tekst, sigurni smo da vama hoće.

Prijatno drugovi gurmani i gurmanice, pivopije i pivopijice…

… do sledećeg teksta, čitamo se!

*Svečano se zaklinjemo da ćemo da napravimo i vegetarijanski meni. Uskoro…

 

 

Post navigation

One comment on “Kako spojiti kraft i domaću kuhinju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *